Homeward Bound és una iniciativa internacional pionera i innovadora, que integra la igualtat de gènere, el canvi climàtic i el lideratge en l’àmbit científic, polític i social. El programa reuneix a 70 científiques de tot el món que al llarg del proper any rebran formació personal i especialitzada en tècniques de lideratge, gestió d’equips, relacions internacionals, elaboració i finançament de projectes i intel·ligència col·lectiva. El fermall d’or del programa és una expedició a l’Antàrtida de tres setmanes.
El projecte està recolzat per grans personalitats com Christiana Figueres (ExSecretària executiva de la Convenció de Canvi Climàtic de Nacions Unides); la Dr Sylvia Earle (primera dona a liderar l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, NOAA) i professora a la universitat de Duke); la Dr Jane Goodall (primatóloga i activista mediambiental); Franny Armstrong (cineasta, inclosa en el top100 de dones més influentes segons FORBES) o la Dr Amy Edmondson (Experta en Lideratge i Catedràtica de la Universitat d’Harvard). A més, l’expedició compta amb gran repercussió i cobertura mediàtica internacional:
Objectius:
- Convertir a cadascuna de les participants en expertes en lideratge.
- Crear una xarxa col·laborativa, no jerarquitzada de científiques que treballin per contribuir a la protecció del planeta.
- Impulsar la visibilización de les dones i facilitar la seva incorporació en el procés de presa de decisions.
Per què una expedició només de dones?
Les estadístiques són clares, a pesar que el nombre d’homes i dones que inicien els estudis de doctorat són similars, a mesura que avancem en la carrera investigadora la presència de les dones disminueix. Sent a penes un 11% les investigadores que aconsegueixen càrrecs de responsabilitat al món de la ciència. El que suposa una preocupant perduda de potencial econòmic i talent científic.
Darrere d’aquestes xifres es troben diverses raons:
- La bretxa salarial (encara massa gran a Europa) juntament amb el context històric i cultural fomenten l’assignació de les cures familiars a la dona dificultant el seu avanç professional.
- L’absència de referents femenins en llocs de responsabilitat fomenta que joves i adolescents manquen perpetuïn els estereotips gènere en decidir les seves orientacions professionals.
- La imatge irreal de la dona que es projecta en mitjans de comunicació en el qual preval l’aparença física. L’absència d’una representació real de les dones, fa que nenes i joves manquin de l’autoestima i confiança necessàries per intentar aconseguir llocs de responsabilitat.
Nosaltres com a científiques i com a dones sabem que tenim gran potencial per transformar la societat i la manera en què aquesta es relaciona amb el medi ambient. Sabem que podem contribuir i volem fer-ho. Per a això hem creat una plataforma des d’on se’ns de la visibilitat necessària per impulsar un canvi.
Per què l’Antàrtida?
