Homeward Bound

 

Homeward Bound és una iniciativa internacional pionera i innovadora, que integra la igualtat de gènere, el canvi climàtic i el lideratge en l’àmbit científic, polític i social. El programa reuneix a 70 científiques de tot el món que al llarg del proper any rebran formació personal i especialitzada en tècniques de lideratge, gestió d’equips, relacions internacionals, elaboració i finançament de projectes i intel·ligència col·lectiva. El fermall d’or del programa és una expedició a l’Antàrtida de tres setmanes.

El projecte està recolzat per grans personalitats com Christiana Figueres (ExSecretària executiva de la Convenció de Canvi Climàtic de Nacions Unides); la Dr Sylvia Earle (primera dona a liderar l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, NOAA) i professora a la universitat de Duke); la Dr Jane Goodall (primatóloga i activista mediambiental); Franny Armstrong (cineasta, inclosa en el top100 de dones més influentes segons FORBES) o la Dr Amy Edmondson (Experta en Lideratge i Catedràtica de la Universitat d’Harvard). A més, l’expedició compta amb gran repercussió i cobertura mediàtica internacional:

Objectius:

  • Convertir a cadascuna de les participants en expertes en lideratge.
  • Crear una xarxa col·laborativa, no jerarquitzada de científiques que treballin per contribuir a la protecció del planeta.
  • Impulsar la visibilización de les dones i facilitar la seva incorporació en el procés de presa de decisions.

 

Per què una expedició només de dones?

Les estadístiques són clares, a pesar que el nombre d’homes i dones que inicien els estudis de doctorat són similars, a mesura que avancem en la carrera investigadora la presència de les dones disminueix. Sent a penes un 11% les investigadores que aconsegueixen càrrecs de responsabilitat al món de la ciència. El que suposa una preocupant perduda de potencial econòmic i talent científic.

 

Darrere d’aquestes xifres es troben diverses raons:

  • La bretxa salarial (encara massa gran a Europa) juntament amb el context històric i cultural fomenten l’assignació de les cures familiars a la dona dificultant el seu avanç professional.
  • L’absència de referents femenins en llocs de responsabilitat fomenta que joves i adolescents manquen perpetuïn els estereotips gènere en decidir les seves orientacions professionals.
  • La imatge irreal de la dona que es projecta en mitjans de comunicació en el qual preval l’aparença física. L’absència d’una representació real de les dones, fa que nenes i joves manquin de l’autoestima i confiança necessàries per intentar aconseguir llocs de responsabilitat.

Nosaltres com a científiques i com a dones sabem que tenim gran potencial per transformar la societat i la manera en què aquesta es relaciona amb el medi ambient. Sabem que podem contribuir i volem fer-ho. Per a això hem creat una plataforma des d’on se’ns de la visibilitat necessària per impulsar un canvi.

Per què l’Antàrtida?

L’Antàrtida és un lloc simbòlic. Probablement, no haguessis llegit fins a aquí si en comptes de l’Antàrtida estigués parlant d’Albacete. M’equivoco? L’Antàrtida és un referent científic, on es desenvolupen gran part dels estudis sobre els efectes del canvi climàtic. És una icona de l’exploració del desconegut. És un repte. Una experiència única.
Sou moltes els que vareu fer la meva aventura una realitat. Gràcies a tots. Aixó no a fet res més que començar!
AdrianaSotelo.AdriánGarcia.AdriánPayo.AlbertoAlbarraín.AlbertoCoz.AliciaMatellán.ÁlvaroIglesias.AnaBonilla.AnaCifuentes.AnaisRivas.AnaPalomaManzano.AndreaCampos.AndreaMuras.AmparoNuñez.BeatrizVigalondo.CarlotaAlejandre.Carmen&Fran.Carmen&Luis.CarmenJuanValenzuela.ClaudioGonzález.ConchiPayo.CristinaRomero.CristinaTur.DominicPfeufer.DorletaOure.ElenaGarau.ElenaSotelo.EldaMiramontes.ElisabetPrats.EnricReal.EstherVerona.EvaAguiar.EwanHarney.DavidHuelves.FermínPascual.FernandoGirón.Fernandokintas.FernandoLópez.FionaTomás.FXJoly.FranciscoPiniella.GiacomoTavecchia.GonzaloMuñoz.GoyoZapico.GraciaMariaFornieles.GuillermoSanz.Guiomar.ibánRevilla.Ignacio&Sofia.IñakiGoitia.IsaNovella.IñakiVega.Itzi&Sebas&Vega.JacoboPicardo.JaimeGranell.JaimeHernández.JavierMorente.JaviSuaña.JesúsGarcía.JoanGimenez.JoanMoranta.JordiArraut.JuanCalafell.JuliaSantanaGarcon.JuliRamos.LaMayuela.LluïsaFerrerPalou.LuisMozo.LuisRuizOrejonSanchez.ManuelaTejedor.MFelixMargirier.ManoloPrieto.MariaCalafat.MaríaGálvez.MaríaJoséConde.MaríaLoreto.MaríaMatos.MaríaRomero.MarianaVillas.MarinaSanz.MariDeLaFuente.MartaHierro.MartaPayo.MartaSánchez.MáximoGaspar.MiguelSerra.MiguelGonzález.MiquelAvella.MilaSoriguer.MiriamCasal.Montse.Nacho&Sofi.NatachaAguilar.NoeliaAbascal.NoeliaHernández.NuriaAbad.OlgaSánchez.PepePayo.PabloPerojo.PabloRodríguezRos.PatriciaGonzález.PauCasademont.PedroDeClaver.PiliPayo.RamónCasimiro.RaúlMuñoz.RenatoMendes.RicardoMoure.RitaLeal.RodrigoSierra.RosarioFederica.RubénNoTV.SantiPayo.SaraMartañez.SaraVallejo.SebastianKluesener.SergioGarcia.SergioRuizHalpern.SilviaGonzález.Siso&Tensi.Sukiluna.SusanaFlecha.TereAraujo&Luis.TerePayo.TerePrieto.TomásPeña.Toni.UrsulaSchoene.UtaBrehm.VíctorLópez.VioletaGarcia.XaviLuri.Yago.Santiago.