BITÀCOLA EXPEDICIÓ ANTÀRTICA HOMEWARD BOUND 2018· DIA 7

21 de Febrer de 2018
Base de Carlini 62°13’60.00″ S –58°39’59.99″ O


Bon dia, opossums!
El·lipsi narrativa en la qual desdejun tranquil·lament i em vaig a donar voltes al vaixell.


Era un d’aquests dies que el temps no es troba a si mateix. Volia ploure, però no. Fora del vaixell la llum indecisa en la boira sembla que no sabés si ballar amb el gris cendra o el groc fumat. Dins era el torn de Justine. Totes sabíem qui era, però així i tot ella es va presentar: Sóc Justine Shaw, treball a la Universitat de Queensland i mai he tingut un treball fix. No vaig saber entendre perquè feia d’allò una bandera, però supòs que la impertérrita vida de postdoc acaba definint com et relaciones amb el món, acaba sent el teu món.

Entre icebergs, ens va explicar el tractat Antàrtic, una joia en governança internacional. Ningú és sobirà en l’Antàrtida. 29 països, inclouyend Espanya, són signataris del tractat i estan involucrats en els processos de presa de decisions. 21 són observadors sense dret a vot. Amb el temps aquests últims podran votar. Aquells que no signen el tractat, ni són observadors, no tenen obligació de sotmetre’s al tractat pel que en teoria podien fer el que volguessin en l’Antàrtida. No obstant això, els països signataris encara tenen poder sobre ells gràcies a les pressions polítiques, diplomàtiques i econòmiques.

Després de la xerrada baixem a la base Argentina de Carlini. La visita ha estat molt entretinguda. L’equip de bussos ens ha explicat tot el material i el tipus d’immersions i estudis que desenvolupen. Presumeixen de directora científica de la base Dolores Deregibus.


Roxana Falconero i Ayelen Ríos investigadores en l’estació, ens han contat com a conseqüència del canvi climàtic els skuas (una espècie d’au marina) han anat guanyant terrè als petrels gegants (una altra au marina). Pel que sembla els skuas són molt més flexibles quant a dieta i comportament. Per exemple, són capaços de construir els seus ni-dos amb les molses que han aparegut a la terra emergida després del donis-gel. A més, els skuas són molt més agressius i a poc a poc han anat desplaçant als petrels en guanyar quan competeixen per menjar.

A la tarda hem tingut una de les nostres primeres classes de lideratge després de creuar l’estret de Drake. Ha estat intens, però divertit. Ara toca descansar, que demà comença el simposi del mar.