BITÀCORA EXPEDICIÓ ANTÀRTICA HOMEWARD BOUND 2018· DIA 19

5 de Març de 2018

Base de Investigadion de Rothera, BAS.

67°34′7″S 68°07′25″O 

 

Tenia la barba pèl-roja, portava una jaqueta de drap i dos llaços de corda en les botes, un per lligar-les i un altre per penjar-les. No va poder evitar que algú li preguntés si era escocès. No va contestar, però ens va retornar un mig somriure. La nostra presència a la base trencava la seva rutina i això semblava compensar els nostres dolents acudits.

Li seguim fins al cim d’una petita lloma a la dreta del moll. En aquell alt retien homenatge als quals havien caigut a les mans del gel i els seus guardians. La majoria en els anys 50-70 quan les mesures de seguretat no s’interposaven a l’ànsia de descobrir aquell paradís. Qui sí que hi se posava era el gel, obrint-se sota els seus peus, deixant-los desemparats en un mar gelat i abocant-los a una mort segura. L’excepció era una placa en record de la cap de l’equip de bussejadors, que va morir ofegada per una foca lleopard fa un parell d’anys.

Dos assistents particularment entusiastes ens van ensenyar els laboratoris. Tenien priapuloïdeus de la grandària d’una mà. Fluixeja. Però crec que el que més em va agradar va ser veure tot l’equip que usaven per anar al camp. Gairebé tot el que usaven era vell. No hi havia nous materials. Fusta, pell, greix… Requereixen menys manteniment, són més fàcils de reparar i donen millor resultat.

Vaig passar una estona xerrant amb Jess, la directora de la base i que va ser estudiant de doctorat de la meva actual cap. Ens va explicar com va començar fent camp en les Falklands i sense saber molt bé com ha acabat enamorada de la vida en terres remotes. Abans de marxar li vaig donar un petit regal, una foto de Tomeu- ara ja estàs en els tots continents!


La tarda va transcórrer obrint-nos camí entre el gel que cobria el fiord de Laubeuf. Làmines de gel a banda i banda del vaixell. Era impressionant. Vaig passar tota la tarda en la coberta de baix. No podia parlar amb els mariners. Però em deixaven estar allí.El dia acab a ritme de música australiana, encara que para a mi el millor moment va ser quan Adriana va a empoderar-se de la música per un moment i ens va brindar un minut de salsa.